Mandľa obyčajná

Mandľa obyčajná    Ružovité
Amygdalus communis L.    Rosaceae
Opis: Mandľa je subtropická opadavá drevina, vysoká 5 až 8 m. Koruna mladých stromov býva vzpriamená, so zvyšujúcim sa vekom nadobúda previsnutú formu. Listy sú dlho kopijovité, na okrajoch, jemne pílkovité, tmavozelené. Kvety sa vytvárajú v pároch na dvojročnom dreve a pri sladkoplodých kultivaroch sú sýtoružové, pri horkých biele alebo ružovkasté. Mandľa kvitne skoro na jar pred olistením koruny. Plod je kôstkóvica vajcovitého tvaru, nazývaná mandľa. Má sivozelené plstnaté oplodie, obsahujúce kôstku väčšinou s jedným splošteným semenom (niekedy aj s viac semenami).
Pôvod a rozšírenie: Mandľa pochádza z oblasti Malej Ázie, zo Zakaukazska, Sýrie, Iránu a Afganistanu. V súčasnosti sa pestuje najmä v krajinách okolo Stredozemného mora a jej pestovanie zasahuje až do teplých polôh mierneho pásma. Rozsiahle porasty sú aj v Kalifornii v USA, v číne a v Indii.
Obsahové látky: Hlavnou účinnou zložkou, dôležitou pre kozmetiku a farmáciu, je mandľový olej, najdrahší nevysychavý olej vôbec. Je zložený prevažne z glyceridov kyseliny olejovej a linolovej a jeho obsah kolíše od 40 do 55 % . Lisuje sa za studena prevažne z horkých mandlí, pretože sladké mandle sú na tento účel vzácne a drahé. Jedovatý kyanovodík, ktorý sa uvoľňuje z amygdalínu v semenách, do oleja získaného z horkých mandlí neprechádza, ale zostáva v pevných výliskoch, ktoré sa ďalej väčšinou nepoužívajú. Výlisky zo sladkých mandlí amygdalín neobsahujú a preto sú neobyčajne drahou kozmetickou surovinou.
Použitie v kozmetike: Mandľový olej nedráždi, preto sa používa na čistenie citlivej pokožky a na premastenie suchej pleti. Je súčasťou najlepších kozmetických emulzií a krémov. Rozomleté výlisky zo sladkých mandlí poskytujú tzv. mandľové otruby, ktorými sa tiež čistí veľmi citivá pleť. Riedia sa prevarenou vlažnou vodou na hustú kašu, ktorú nanesieme na tvár a po 10 minútach ju zmyjeme vlažnou vodou. Mandľové otruby možno s úspechom miešať s jačmennými, prípadne s ovsenými otrubami.
Iné použitie: Sladké mandle sú pre lahodnú chuť obrúbenou pochúťkou, najmä pražené a solené. Veľké množstvo sa ich spotrebuje do cukrárenských výrobkov. Horké mandle sa pridávajú do mandľových výrobkov v malom množstve pre zvláštnu chuť a vôriu.

mandľa obyčajná

Ďalší návštevníci hľadali:

  • mandľa obyčajná (97)
  • soja obycajna (71)
  • pižmový olej (21)
  • horké mandle predaj (13)
Publikované v M

Nechtík lekársky

Nechtík lekársky    Astrovité
Calendula officinalis L.    Asteraceae
Opis: Jednoročná bylina so vzpriamenou rozkonárenou stonkou, dosahujúcou výšku 0,4-0,5 m. Má chĺpkaté, sediace listy. Na koncoch sčoniek vyrastajú od júna až do jesene veľké, oranžovožlté kvetné úbory. Pestované rastliny bývajú často pinokveté. Plody sú malé člnkovito alebo kosákovito stočené nažky, na chrbtovej strane ostité.
Pôvod a rozšírenie: Nechtík pochádza zo Stredomoria. Veľa sa pestuje po celej Európe v záhradách i ako poľná kultúra.
Používaná časť rastliny: Na kozmetické a farmaceutické účely sa zbiera bud’ celé súkvetie, alebo len jazykovité kvety. Zberajú sa v suchom počasí a sušia sa v tieni. Sušením na slnku by droga stratila farbu a znehodnotila by sa. Lahko prijíma vzdušnú vlhkosť. Má typickú korenisto aromatickú vôňu a slabo horkú chuť.
Obsahové látky: Účinnou látkou sú žlté a červené karotenoidové farbivá dobre rozpustné v tukoch, stopy silice (asi 0,02 %), saponín kalendulozid a z organických kyselín predovšetkým kyselina salicilová. Súhrn účinných zložiek pôsobí dezinfekčne, protizápalovo a hojivo na poškodené tkanivá.
Použitie v kozmetike: V modernej kozmetike sa droga alebo olejové výťažky z nej pridávajú do hojivých krémov na popukané ruky, zapareniny, na zahojené, ale doteraz citlivé popáleniny a na omrzliny. Okrem toho sa z nej vyrábajú liečivé oleje alebo emulzné roztoky. Menej známa je dnes výroba a domáca príprava „nechtíkového oleja”. Úbory nechtíka natlačíme do priehľadnej fľaše so širokým hrdlom, uzavrieme a postavíme na okno za sklo. Za niekoľko dní začne z nechtíkov samovoľne vytekať olejovitá oranžová tekutina a usadzovať sa na dne. Nechtíkový olej sa používa rovnako ako uvedené výluhy alebo výťažky.
Iné použitie: V lekárstve sa nechtík používa nielen v dermatológii, ale i vnútorne vo forme čaju pri tráviacich (najmä žlčníkových) poruchách.

nechtík lekársky

Ďalší návštevníci hľadali:

  • nechtík lekársky použitie (102)
  • nechtík lekársky vyuzitie (39)
  • nechtikovy olej recept (28)
  • výroba nechtíkového oleja (26)
  • nechtíkový olej (18)
  • nechtíkový olej príprava (16)
  • nechtikovy olej vyroba (16)
  • nechtík lekársky olej (12)
Publikované v N